HDP Alevi Milletvekili Müslüm DOĞAN, AİHM’nin Cemevi Kararı Neden Uygulanmıyor?

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) cemevlerini ibadethane kabul eden kararının neden uygulanmadığını sordu.
Doğan, “Alevilerin sorunları ve talepleri yıllardır ortada somut bir şekilde dururken, Yargıtay ve AHİM kararları ortadayken, 64.Hükümet programında Alevi talepleri yine görmezden gelinmiş ve yok sayılmıştır” dedi.
HDP’li Doğan’ın, TBMM’ye verdiği cemevlerine ilişkin soru önergesi şöyle:
“Anayasanın 10. maddesi (herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir) diyerek, tüm vatandaşların yasalar önünde eşit olduğunu belirlemiştir. Yine Anayasanın 24. maddesi ile din ve inanç özgürlüğünü düzenlemiş ve buna göre herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14. madde hükmüne aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir hükmü getirilmiştir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesine göre de ‘herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini ve inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.’
Eşit yurttaşlık ilkesi, yurttaşların dili, dini, inancı, cinsiyeti ve ırkı nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmadan hakta ve özgürlükte eşit kabul edilmesini ifade eder. Bilindiği üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) 2 Aralık 2014’te vermiş olduğu karara göre Cemevleri ibadethane olarak tanınmıştır. Elektrik ve su faturalarının Diyanet İşleri Başkanlığınca karşılanması kararlaştırılmıştır. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinin eğitim hakkını ihlal ettiğini ve bu durumun çocukların okulda gördükleri eğitim ile ailesinin dini ve felsefi inançları arasında çatışma doğurabileceğini belirterek kaldırılmasını oy birliğiyle karara bağlamıştır. Alevilerin sorunları ve talepleri yıllardır ortada somut bir şekilde dururken, Yargıtay ve AHİM kararları ortadayken, 64.Hükümet programında alevi talepleri yine görmezden gelinmiş ve yok sayılmıştır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2 Aralık 2014’te aldığı karar neden uygulanmamaktadır?
Bu konuda hükümetin herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışmaların içeriği nedir?
Bu konuda yapılacak düzenlemeler için hangi Alevi örgütleriyle ve kanaat önderleri ile görüşülmüştür?
Cemevlerinin hukuki statüsü belirlendikten sonra elektrik ve su giderleri konusunda geriye dönük işlemler yapılacak mıdır?
Yeni Anayasa’da Alevilerin eşit yurttaşlık talebi ne tür düzenlemelerle hukuki güvenceye kavuşacaktır?
Zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki AHİM ve Yargıtay kararları ne zaman uygulamaya konacaktır?” (Ankara/ZETE)