Türkiyeden Haberler

İstanbul’da ‘cemevi’ hamlesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Aydoğmuş, cemevlerinin durumunu bir önergeyle Meclis gündemine getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Ali Aydoğmuş, “cami ve kiliselere uygulanan su ücreti almama kararı cemevleri için de uygulanacak mı” diye sordu.

Alevilerinhak ve özgürlükleri için verdiği mücadelesine bir destek de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş’tan geldi. Aydoğmuş, AİHM kararını esas alarak camii, sinagog, kilise gibi ibadethanelere uygulanan “su ücreti uygulamama” kararını diğer inanç merkezleri için de geçerli hale getirip getirmeyeceğini sordu. Geçen hafta CHP’li Maltepe Belediyesi’inin cemevlerini ibadethane olarak kabul edilmesi ve Alevilerin kutsal saydığı aşure gününün bir ve ikinci günü izinli sayılmaları ile Hıristiyanların Noel tatili olan 24 ve 25 Aralık günlerinde resmi izinli sayılmalarını kabul edilmişti. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Çünkü bırakın bir topluluğu bir kişi bile bir yeri ibadethane olarak sayıyorsa bizim için de öyledir” dedi. Aynı hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “Cemevlerine ayrımcılık yapıldığını ve cemevlerinin de diğer ibadethaneler gibi hukuki olarak tanınması gerektiği” kararını almıştı.

CEMEVİ DE İBADETHANEDİR

Billur Özgül‘ün Taraf’ta yer alan haberine göre, CHP’li Aydoğmuş, soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sunarken şunları söyledi: “AİHM kararını, ‘Türk hükümeti, hiçbir geçerli ve objektif gerekçe sunmadan cemevlerini bu uygulamadan muaf tutmuştur. Cemevleri de tıpkı diğer mekanlar gibi ibadethanedir” sözleriyle ifade etti.

AİHM, cami, kilise ve sinagoglara uygulanan fatura muafiyetinin, cemevlerine uygulanmamasının kabul edilemeyeceğini belirterek, “Cemevleri ibadet mekanları mıdır?” tartışmasına da son verir nitelikte bir karara imza attı. Zira, AİHM bu kurumları da ibadethane olarak tanımladı ve diğer ibadethaneler gibi hukuki olarak da tanınması gerektiğine hüküm getirdi.” Aydoğmuş’un İBB Başkanlığ’ına oybirliğiyle havale edilen soru önergesinde şu görüşler yer aldı: l Anayasanın 90. maddesi gereği AİHM kararları iç hukuk kanunlarına da uygulanmak zorunluluğu vardır. l Bu kararın uygulanması ile İstanbul’da bulunan camii, sinagog, kilise gibi ibadet hanelere uygulanan su ücreti uygulamama kararınız diğer inanç ibadethaneleri içinde geçerli olacak mıdır? l Bu vesile ile cemevlerinden alınan su parası ve geçmiş borçları silmeyi düşünüyor musunuz? l Uygulamanın adil olabilmesi adına İBB’nin Türkiye’ye şamil olması için AİHM kararları doğrultusunda bir adım atılması ve tüm ibadethanelerden su ücreti alınmaması konusunda bir ilke imza atmayı düşünüyor musunuz?”

Taraf

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün