Türkiyeden Haberler

Yaralarımız kapanmadan asla!

Bu yıl Halepçe katliamı anıtı Moniment’in arka tarafındaki açık alanda binlerin katılımıyla yapıldı. Halepçelileri anma törenlerine her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce kişi katıldı. Bu yılki anma törenine başta YNK kurucusu Celal Talabani’nin eşi siyasetçi Hero İbrahim Ahmed, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Kubat Talabani, KCK yetkilisi Ferhan Amara, Sosyalist Parti Başkanı Heme Haci Mahmut ile çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcisi ve şahsiyet katılıyor. KCK yetkilileri sabah halkla birlikte şehitlik ziyareti gerçekleştirdikten sonra Monimenti anıtını ziyaret etti.

Sadam rejimi tarafından kimsayal silahlarla 5 bin Kürdün katledildiği Halepçe katliamının 27’nci yıldönümünde katliam, Türkiye ve Kürdistan’ın birçok kentinde kınandı. İstanbul Amed, Dersim, Şirnex (Şırnak), Mêrdîn, Agirî (Ağrı) Mûş, Riha, Wan, Colemêrg (Hakkari) Muğla, Burdur başta olmak üzere alanlara çıkan Kürt halkı ve Kürt kurumları tarihte ayrı bir yeri olan katliamın acı derslerle dolu olduğu, katliamlarla yok edilmek istenen halk gerçekliliğinin bugün Türkiye ve Rojava’da olduğu gibi tüm Ortadoğu coğrafyasında en büyük özgürlük ve demokrasi mücadelesine öncülük ettiğini ve benzeri katliamların yaşanmaması için ulusal birliğin gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Amed’de DBP Bismil İlçe Örgütü, Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri parti binasında gerçekleştirdiği etkinlik ile andı. Anmaya, DBP, HDP Bismil ilçe eşbaşkanlarının yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. DBP Bismil İlçe Eşbaşkanı A. Semet Biçim, yaşanan katliama tüm dünyanın sesiz kaldığına dikkat çekerek, “Tüm bu katliamlara karşı halk olarak birlik olmamız gerekiyor.” dedi.

Katliam görülmeli

Dersim Halk Meclisi, Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Dersim Halk Meclisi adına açıklama yapan HDP Dersim İlçe Eşbaşkanı Özge Hoşoğlu, katliamlarla yok edilmek istenen halk gerçekliliğinin Türkiye ve Rojava’da olduğu gibi tüm Ortadoğu coğrafyasında en büyük özgürlük ve demokrasi mücadelesine öncülük ettiğini söyleyerek, herkesin yaşanan gerçeklikleri görmesi gerektiğini kaydetti.

Beyazıt  yürüyüşüne polis engeli

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin Halepçe ve Beyazıt katliamlarını protesto etmek için yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Edebiyat Fakültesi’nde toplanan öğrenciler Beyazıt Meydanı’na yürüyüş yapmak istedi. Polis fakülte binasının kapısını kapatarak öğrencilerin çıkışını engelledi. Öğrenciler “16 Mart’ı unutma unutturma” ve “Katil polis üniversiteden defol” sloganları ile eylemlerini sürdü.


Direniş kültürünün devamcısı olacağız

DTK, HDP, ESP, DBP, KJA, İHD ve Alevi Kültür Dernekleri, Amed büyükşehir belediyesi eşbaşkanları, yaptıkları açıklamalarla katliamı kınadı.

DTK yaptığı açıklamada, Kürt halkının Halepçe benzeri katliamları yaşamaması için ulusal birliğini gerçekleştirmesi gerektiği vurgulandı. DTK açıklamasında, “Halkımızın geçmişte yaşadığı parçalılığın, örgütsüzlüğün,  sömürgeci devletleri bu katliam ve soykırım uygulamalarını gerçekleştirmelerinde cesaretlendiren büyük bir etken olduğu açıktır.

Kobanê direnişinde en somut haliyle gördüğümüz ve yaşadığımız gibi Çağdaş-Devrimci Önderliğini, biriliğini ve özsavunmasını gerçekleştirmiş örgütlü bir toplumla ancak soykırım ve katliam uygulamalarının önü alınabilir, halklar geleceğe güvenle bakabilir” denildi. DBP Genel Merkezi ise açıklamasında, “Bizler 27. yılını geride bırakan bu katliamda yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyor, katliamlara karşı yaratılan direniş kültürünün devamcısı olduğumuzu, olacağımızı belirtiyoruz” denildi. KJA ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “16 Mart 1988 insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti. Tüm insanlık kendi tarihiyle yüzleşme günü olarak 16 Mart 1988’i görmeli”
Mazlumları unutmayacağız

Yazılı açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, 27 yıl geçmesine rağmen hala Halepçe’nin yaralarının sarılmadığını söyledi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu topraklar üzerinde var olduğumuz günden bugüne hep ötekileştirilmiş, hep iç düşman olarak katledilmesi meşru insanlar olarak görülmüşüz. Biz Kürtleri, Ermenileri anlarız, Süryanileri anlarız. Zira acılar, ölümler, zulümler ezilenleri birbirine yaklaştırır. Bu nedenle de unutmayız acılarımızı ve zulme uğrayan diğer mazlumları. Unutmayacağız! Tarihin katliamlar tarihi olarak anıldığı güne kadar unutmayacağız acılarımızı. Yaralarımız kapanmadan asla hiçbir katliamı unutmayacağız, hatırlayacağız, hatırlatacağız…”

Katliamın yıldönümünde yaşamını yitirdi

Halepçe katliamından sağ kurtulan Amîne Abdullah, önceki gece yaşamını yitirdi. Ayrıca Güney Kürdistan’ın değişik bölgelerinde toprağa verilmiş 8 Halepçe kurbanının cenazesi Halepçe’ye getirilerek düzenlenecek kitlesel törenle toprağa verilecek. Toprağa verileceklerden 3 kişinin Halepçe’nin çevresindeki köylerden olduğu, 3 cenazenin Ehmedawa Köyü’nden, 2 cenazenin de daha önce Halepçe’de farklı bir yerde bulunduğu öğrenildi. Cenazelerin geçtiğimiz yıldan beri Süleymaniye Hastanesi morgunda bekletildiği belirtildi.

‘Kürt soykırımı’ tanınsın

HDP Milletvekili Aktaş, 16 Mart 1988 tarihinde Irak’ta Saddam Hüseyin diktatörlüğü tarafından Halepçe’de binlerce kişinin kimyasal gazlarla öldürüldüğü katliamın, “Kürt Soykırımı” olarak tanınması; 16 Mart’ın da “Kürt Soykırımını Anma Günü” ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.

http://www.ozgur-gundem.com/

 

 

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün