Türkiyeden Haberler

Arap Alevilerin maruz kaldığı asimilasyon süreci film oldu

Hatay’da yaşayan Minnina adlı bir grup, Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin maruz kaldığı asimilasyon sürecini ‘Yeşihhara Misrur û Hassun’ filmiyle anlattı. Filmin senaristi Tolga Antakya, asimilasyona dikkat çekmek için filmi ısrarla Arapça çektiklerini söyledi.

Hatay’da yaşayan Arap Alevi yurttaşların kurduğu “Minnina (Bizden/Bizim Toplumumuzdan)” grubu “Yeşihhara Misrur û Hassun (Aman Allahım/Vay Haline Misrur ve Hassun)” filmiyle asimilasyona karşı mücadele eden Arap Alevilerini konu alıyor. Daha önce Hatay’daki toplumsal sorunları 7 ile 15 saniyelik Arapça kısa videolarla yansıtmaya çalışan grup, ilk profesyonel film çalışması ile Arap Alevi kültürünü mizahi bir dille seyirciyle buluşturdu. Filmin galası, bugün Hatay’ın Samandağ ilçesinde yapılıyor. Filmin çekimleri sırasında çok fazla sorunla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren filmin senarist ve oyuncularından Tolga Antakya, bir buçuk yılı bulan film çekimlerinin zorluklara rağmen tamamladıklarını söyledi. Antakya, çekimler için yaptıkları başvurularda da filmin Türkçe çekilmesi teklifi ile karşılaştıklarını, ancak bunu kabul etmediklerini anlattı.

Dilimiz asimile ediliyor

Türkiye’de yaşayan başta Arap Alevileri olmak üzere Arap halkının bir asimilasyon sürecine tabi tutulduğunu ve dillerinin unutturulduğunu vurgulayan Antakya, filmin Arapça olmasındaki ısrarlarının anadilin kullanılmasını önemsemelerinden kaynaklandığının altını çizdi. Filmin bir diğer senarist ve oyuncusu olan Meriç Gültekin de filmin ilk profesyonel deneyimleri olduğunu söyleyerek, Türkiye’de yaşayan Arap ve Arap Alevi halkı için bir kazanım olarak gördüklerini ve Arap halkına hizmet etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Türkçe kelimeler  mizah konusu

Yaşanmış bir aşk konusunun mizahi olarak ele alındığı “Yeşihhara Misrur û Hassun”da Misrur’un aşık olduğu kadın ile arasındaki iletişimi sağlayan arkadaşı Hassun ile olan hikayesi anlatılıyor. Bunun yanı sıra Hatay’da yaşayan Arap halkının, Türkçe konuşmaları da mizahi bir dille eleştiriliyor. Tamamı Defne ilçesinde çekilen filmde, Arap Alevi halkının ibadethaneleri olan ziyaretlerine de yer veriliyor. Filmin yönetmenliğini grup üyelerinden Tolga Eskiocak yaparken filmin diğer senaristi ise Meriç Güntekin.

www.ozgurgundem.com

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu Haberde Dikkatinizi Çekebilir!
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün