Türkiyeden Haberler

Balıkesirlilerin gelecek rotası HDP

Aylar önceydi, seçim takvimi yeni belirlenmişti; HDP genel merkezinin telefonu çaldı. Arayan bir kadındı, Balıkesir’de yaşadığını söylüyor, il başkanının ya da il binasının telefonunu istiyordu. Partinin santralindeki görevli, “Neden?” diye sordu, bir çırpıda da yanıt aldı: Milletvekili olacağım! O kadın şimdi HDP’nin Balıkesir milletvekili adayları arasında beşinci sırada, adı Ayşe Işık.

Özgeçmişine baktığınızda HDP’yi seçme nedenini anlıyorsunuz, Halfeti doğumlu, ilk ve ortaöğretimini Nizip’te tamamlamış. Daha ortaokuldayken adı, sadece masa örtüsüne işlenmiş bir CHP arması nedeniyle anarşiste çıkmış. “Ben yapmadım” demeye fırsat bulamadan öğretmeninden okkalı bir tokat yemiş, sonra Nizip gibi bir yerde 1 Mayıs’ı kutlarken bulmuş kendisini, hem de ailesinin, akrabalarının “kadının ne işi var sokakta,” baskılarına rağmen… 12 Eylül’den sonra asker okullarında mevzilenince elebaşı ilan edilip ikide bir sorguya çekilmiş, ama kendi deyimiyle ucuz atlatmış, cezaevi yüzü görmeden nikah masasına oturmuş. Nizip Belediyesi’nde zabıtalık dahil çeşitli işlerde çalışmış, iki çocuk doğurmuş, kendisini “eşya” olarak gören kocasıyla birlikte her seçimde oylarını CHP’ye vermiş, sonunda kocasını boşamış, kendini de oyunu da özgürleştirmiş. İlk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’a oy verirken netleştirmiş rotasını, özgürlüğünün yanına eşitlik ve adalet talebini eklemiş. “Ben liseden beri özgür, demokratik bir ortamda yaşamayı yeğledim” diyor ve ekliyor: Sonuçsuz kalsa da çok çaba verdim, ama sonunda başardım.”

Balıkesir daha düne kadar siyasette adı pek duyulmayan, sessiz sedasız bir şehirdi, ta ki 4 Mayıs’taki HDP mitingine kadar. Selahattin Demirtaş’ı dinlemek için eski adıyla Sümerbank, yeni adıyla Güvercin Meydanı’nda toplanan yaklaşık dört bin kişi hem kentlileri hem de partilileri şaşırttı. Polis bozkurt işareti yaparak kitleyi kışkırtmaya çalışan bir kadını alanın dışına çıkarırken Demirtaş’ın “Herkes düşüncesini ifade etme hakkına sahiptir, o hanımefendiye nazik davranın!” demesi ise sadece Balıkesirlilerin değil, haber izleyen herkesin içindeki kalın ve sert buz kayalarını şöyle bir sarstı. O buzların eriyip erimediğini ya da ne kadar eridiğini 7 Haziran akşamı göreceğiz. Biz şimdi Balıkesir’deki siyasi esintiye daha yakından bakalım.

Yüzde yüz oy artışı

2011 seçimlerinde şehrin sekiz milletvekilinden dördünü AKP, üçünü CHP, birini de MHP almış. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Recep Tayyip Erdoğan ile Ekmelettin İhsanoğlu yarışmış, 3012 sandıktan Demirtaş’a 21.273 oy çıkmış. Bu sayı sizi ürkütmesin, çünkü şimdilerde esintinin yönü HDP’den yana; daha düne kadar AKP’ye oy veren Kürt seçmen Batı’nın bütün şehirlerinde olduğu gibi Balıkesir’de de kimliğini bulduğunu düşünüyor. HDP’den önce başka bir alternatiflerinin olmadığını belirten telefon tamircisi Emin B., şöyle diyor: “Bu yüzden sadece ben değil, bütün aile Erdoğan’ın bizi çok da sevmediğini, kollamadığını bile bile oyunu AKP’ye verdi.” HDP’nin seçimlere parti olarak girmesi AKP’den oylarını geri almaları için yeterli bir neden mi, peki? Emin B., “Kobanê’de Kürtleri öldüren çetelere yardım etmesini unutmamız mümkün değil” diye yanıtlıyor sorumuzu ve devamla şunları söylüyor: “Meydanlarda söylediklerini sizin kulaklarınız duymuyor mu? Maskesini çıkardı, yine bizi yok sayıyor.”

HDP’nin ikinci sıra adayı Bedri Arık bu ayrıma dikkat çekse de kenti çok da muhafazakar görmüyor. Çünkü yaklaşık 20 bin üniversite öğrencisi var, esnafı ayakta tutan da işte bu öğrenciler ile askeri alayla askeri okullar. Artık sol siyasi yelpazenin neredeyse her kanadında yer almış, Eğitim-Sen, ÖDP, Yeşiller ve Özgür Gelecek… Arık, geleneksel politikalarla yol alınamayacağının düşünerek Yeşiller ve Özgür Gelecek’ten yana kullanmış tercihini, adaylığı da HDP’nin birleşenlerinden olan bu parti adına. “Biz’ler Meclise farklı kimliklerin ve inançların ifadesidir, HDP de ortak hedef, ortak mücadele için en iyi zemin” diyor. Arık’a göre 7 Haziran’da sandıktan oylarını yüzde yüz artırmış bir HDP çıkacak.

Adaylar köy köy geziyor

Eğitim-Sen Balıkesir İl Başkanı Abdurrahman Bulut da Arık’a katılıyor, ona göre önemli olan HDP’nin Balıkesir’den milletvekili çıkarıp çıkarmaması değil, gerçek potansiyelini harekete geçirmek. “Emek ve demokrasiden yana olan güçler yüzünü HDP’ye döndü” diyen Arık: “Çünkü hiçbir partinin savunamadıklarını o savunuyor ve herkese umut vaat ediyor.”

Bu yüzde yüz artışta en etkili olacak kesim ise Aleviler. Balıkesir’in 54 Alevi köyünde çoğunluğu Çepni’ler oluşturuyor, birkaç da Tahtacılar köyü var. Bedri Arık ve birinci sıra adayı Cafer Çelik’le önce Çepnilerin yaşadığı Kocabük köyüne gidiyoruz. Köylüler o kişinin imam olduğunu söylüyor. Tek bir cemaati olmayan imam namazını kılıp geri dönüyor, ama bu kez uzakta, yalnız başına oturmayı yeğliyor. Hemen hemen her Alevi köyünde bir cami var. Köylüler, “Bu bize 12 Eylül’ün hediyesi” diyor gülerek.

Taylan Özgür’ün diyarı

İkinci gittiğimiz köy İnkaya oldukça hareketli, çünkü muhtarı da köy kahvesini dolduranlar da genç. Muhtar dahil bütün gençlerin kollarında başta Hz. Ali’nin kılıcı sayısız dövme var. İki dönemdir muhtarlık yapan Okan Irmak’ın bir kolunda Japonca, “Beni tanrı yargılar” yazıyor. Bir toplantıda vali dövmeleri görülmesin diye kolunu kapatmasını istemiş, ama o “Hayır,” demiş, “Ben buyum, böyleyim.”

Muhtar Irmak’ın “Yengeç tayfası” olarak tanımladığı 13-14 yaşındaki gençler okumaya istekli, hatta içlerinde bir de Bilkent öğrencisi var. İnkaya’ya devlet eli ne kadar uzanıyor, sorusu zaten hırçın bir tabiatı olan muhtarı çileden çıkarıyor, seçim zamanı kanalizasyon sistemini tamamlamak vaadiyle gelen AKP’lilere “misafirdir” deyip “Bize seçim için gelmeyin,” demekle yetiniyor, AKP’liler gider gitmez de astıkları bayrakları söküyor.

Selahattin Demirtaş’ın Balıkesir mitingine de neredeyse tam kadro olarak katılan İnkaya köylülerinin de oyları HDP’ye. Sadece geleceklerini bu partide gördükleri için değil, adı Taylan Özgür olan çocuklarının da hatırına…

Aleviler yollarını HDP’de buluşturdu

HDP Balıkesir birinci sıra adayı Cafer Çelik, Sivas Divriği doğumlu bir Alevi. Alevi derneklerinde çalışmış, kimliklerinin ve ibadet haklarının tanınması için çaba göstermiş. Sadece Çepni ve Tahtacılar Alevilerinin değil, Türkiye’nin pek çok yerinde yaşayan Alevilerin ulusalcı, yani milliyetçi damara teslim edildiğini söylüyor. Gittiği köylerde sistemden rahatsız olmadıkları gibi camide ibadet edenleri, hatta propaganda yapmaları için MHP’lileri çağıranları da görmüş. Ona göre bunun sorumlusu İzzettin Doğan gibi “düşkün” addettiği “Aleviler Türk’ten başka bir şey değildir,” diyen temsilciler. Çelik ise köylülere; Çorum, Maraş, Sivas katliamlarını anlatıyor, “Bu katliamları devletle birlikte yapanları nasıl köyünüze davet edersiniz?” diye soruyor. Bu tabloya rağmen umudunu koruyor, çünkü Aleviler cumhurbaşkanlığı seçiminden başlayarak “Biz nereye gidiyoruz?” diye sormaya başlamış, yanıt arayışları ise yollarını HDP’ye çıkarmaya başlamış. Seçimlerde Erdoğan ile Demirtaş’a çıkan oylar arasındaki fark azalmış, bu yüzden 7 Haziran’da hepsi olmasa bile oyların çoğunun HDP’ye olacağını düşünüyor. Balıkesir merkezde de HDP’ye doğru bir akış olduğuna inanıyor.

http://www.ozgur-gundem.com/

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu Haberde Dikkatinizi Çekebilir!
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün