Dersim Katliamı için ilk toplu mezar kazısına Başlandı.

1938’deki katliam sonrasında Dersim coğrafyası üzerinde çok sayıda toplu mezar ve insan kemikleri bulundu. Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Bargini (Karabakır) köyü Sekasur mevkiinde 1938 yılında askerlerce samanlıkta yakılarak katledilen 24 kişiye ait kemiklerin, anıt mezar çalışması sırasında tesadüfen bulunmasının ardından Baran ve Canan aileleri, toplu mezara ilişkin Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaparak yakınlarına ait kemiklerle ilgili detaylı inceleme yapılmasını istedi. Ancak ailelerin talepleri Hozat Başsavcılığı tarafından zaman aşımı gerekçesi ile reddedilmişti.
Takipsizlik kararının kaldırılması için ailenin avukatı Cihan Söylemez, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş, oy çokluğu ile Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararı kaldırılarak, olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmesi için karar verildi.
Dersim 1938 katliamına ilişkin Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar ile ilk defa bölgede kazı çalışması gerçekleştirildi. Kazı çalışmasına, Baran ve Canan aile fertleri, Hozat Savcısı, İstanbul’dan görevlendirilen Adli Tıp uzmanları, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in yanı sıra Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, İHD Dersim Şube yöneticisi Suna Bilgin de hazır bulundu. Sekasur mevkiinde çok sayıda asker bulunurken, kazı çalışmasının yapılacağı alanda da askerlerin olduğu dikkat çekti.
‘Kazı çalışması 1 veya 2 gün sürebilir’
Savcı tarafından gerçekleştirilen keşif tutanağının ardından görevliler mezarlık alanında kazı çalışmalarına başladı. Kazı çalışmaları sırasında savcılık tarafından dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle basının 15 metre uzaklıktan görüntü almasına izin verildi. Yapılan kazıya ilişkin Baran ve Canan ailelerinin avukatı Cihan Söylemez açıklama yaparak, mezarın açıldığını ve insan kemiklerinin peş peşe çıktığını ifade ederek, kemiklerin numaralandırıldığını ve elekten geçirildiğini belirtti. Söylemez, “Kemiklerin kimisi büyük kimisi ufak halde. Kazı çalışması 1 veya 2 gün sürebilir. Çünkü çok fazla küçük kemik var” dedi.
‘Eşleşme yapıldıktan sonra naaşlar ailelere verilecek’
Dersim Katliamı’yla ilgili ilk kazı çalışması ve olay yeri inceleme ekiplerinin görevlendirildiğini söyleyen Söylemez, kemiklerin çıkartıldıktan sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderileceğini, ailelerden DNA örnekleri alınıp eşleştirme yapılacağını ifade etti.
Söylemez, “Eşleşme yapıldıktan sonra naaşlar ailelere verilecek. 24 kişinin ne zaman öldükleri, nasıl öldükleri, ölenlerin cinsiyetleri ve yaşları ortaya çıkacak. Tüm bunlar ortaya çıktığında iddialarımız doğrulacak. İçlerinde kadın, çocuk ve yaşlıların olduğu öğrenilecek. Resmi tarihin isyan dediği olayın aslında katliam olduğu böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin yargısal makamları aracılığıyla onanmış olacak” şeklinde konuştu.
http://www.yuksekovahaber.com/