Türkiyeden Haberler

Madımak belgeseline şair Uğur Kaynar’ın kardeşi Soner Kaynar itiraz etti

2 Temmuz 1993’te 35 canın yakılarak şehit edildiği Sivas Madımak katliamını ilk kez beyaz perdeye aktaracak olan “Carina’nın Günlüğü” filmi çekildi ve gösterime gireceği günü bekliyor. Katliamın tek yabancı kurbanı olan Hollandalı Carina Cuanna’nın günlüğünden yola çıkılarak hazırlanan filmin yönetmeni Ulaş Bahadır.

Aydınlık gazetesinden Şenol Çarık’ın haberine göre Denise Ankel, Füsun Demirel, Rıza Akın, Altan Erkekli, Mustafa Alabora gibi isimlerin oynadığı filme, Behçet Aysan ve Metin Altıok ile birlikte Madımak Oteli’nin merdiveninde oturan üç şairden biri olan Uğur Kaynar’ın kardeşi Soner Kaynar itiraz ediyor.

Habere göre Kaynar, hafızalara kazınan karede yer alan kardeşinin yerine filmde Hasret Gültekin’in yer aldığını belirtiyor ve ekliyor: “6 ay önce aradım, ‘Uğur Kaynar insanların hafızasına kaydedilmiştir. Neden böyle bir şey yaptınız’ dedim. ‘Montaja girdik, yapacak bir şey yok’ dediler. Filmin yönetmenine de defalarca ilettim bunu, hiçbir dönüş yapmadı.

“HASRET GÜLTEKİN DE BİZİM CANIMIZDIR”

Hasret Gültekin’in çok değerli bir insan olduğunu, bir değer olduğunu ifade eden Kaynar, “O da bizim canımızdır. O’nu filmin başka karelerinde de gösterebilirlerdi. Uğur Kaynar’ın neden filmde yer almadığına bir anlam veremiyorum. Bu beni çok üzdü, yaraladı; kimsenin buna hakkı yok. Ama inanın bu itirazım sadece kardeşim için olmazdı, düşünün Behçet Aysan’ın yer aldığı bir sahnede O görmezden gelinerek yerine Asaf Koçak yer alıyor. Bu kabul edilebilir mi” diye konuştu.

“FİLMİN YÖNETMENi BİZİMLE GÖRÜŞMEDİ”

Filmi hazırlayanların Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden bilgi ve belgeler aldığını hatırlatan Kaynar, filmin yönetmeni Bahadır’ın bir röportajında kullandığı “Aileler olmadan nasıl bir Madımak çıkacaktı ortaya, merak ediyorum açıkçası, aileler de görüştüm” sözlerine ise tepkili. ‘Bizimle göşmediler, defalarca talep etmemize, uyarmamıza rağmen hiç dikkate almadılar bizi’ diyen Kaynar, duygularını “Sivas katliamı Pir Sultan Abdal, Hallac-ı Mansur gibi insanlığın bilincinde yer etmiştir. Ve bir Alevi katliamı değil, bir aydın katliamıdır. Bu filmi hazırlayanlar acaba bizim yeterince Alevi olmadığımızı düşündükleri için mi ya da acıları sermaye yapıp buna uygun davranışlar içerisinde bulunmayı onursuzluk saydığımız için mi böyle bir haksızlık yapıyorlar” diyerek dile getiriyor.

“MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIM”

Madımak katliamını anlatan bir film projesi hem siyasal hem de tarihsel anlamda son derece önemlidir. Böyle ciddi bir meselede sorumluluk sahibi davranılmalıdır ifadelerini kullanan Kaynar, “Film bu haliyle gösterime girerse hukuki yollara başvuracağımın bilinmesini istiyorum” dedi.

“BU HATANIN DÜZELTİLMESİ GEREKİR”

Aydınlık’tan Şenol Çarık’ın konuyla ilgili olarak görüşüne başvurmak için aradığı yönetmen Ulaş Bahadır, konu hakkında konuşmak istemediğini belirtti.

“Merdivende Üç Şair” kitabının yazarı Orhan Tüleylioğlu ise “Merdivendeki üç şairin fotoğrafı tarihe mal olmuştur. Sivas katliamını anlatan bir fotoğraftır bu. Böyle bir şey neden yapıldı anlayamıyorum. Çok büyük bir hatadır bu, düzeltilmesi gerekir” dedi.

Şenol Çarık

Odatv.com

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün