Türkiyeden Haberler

26.Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri Banaz Köyünde Düzenlendi

Sivas’ta geleneksel olarak düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nin 26’ncısı Yıldızeli İlçesi’ne bağlı Banaz Köyü’nde yapıldı.

Halk Ozanı Pir Sultan Abdal, doğum yeri olan Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’ne bağlı Banaz Köyü’nde yapılan etkinliklerle anıldı. Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı öncülüğünde çeşitli derneklerin katılımı ile Banaz Köyü Topuzlu Baba Şenlik Alanı’nda düzenlenen etkinlikler ses sanatçılarının konserleri ile başladı.

Ardından Banaz Köyü otantik semah grubunun gösteri sunduğu programa, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, sanatçı Arif Sağ ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yaklaşık 500 kişi katıldı.

“CEMEVLERİ ARTIK İBADETHANELERİMİZDİR”

Programda konuşan HDP Milletvekili Müslüm Doğan, Alevilerin yıllardır asimilasyon ile karşı karşıya kaldığını belirterek şöyle dedi:

“Son 90 yıllık süreçte halklarımızın ortak projesi olan cumhuriyetinde maalesef bizi kuşattığını, bizi asimile etmeye devam ettiğini görüyoruz. Demokratik bir Türkiye’nin inşası için Alevilerin emeğinin çok büyük olduğunu hepimiz biliyoruz. Cumhuriyete destek veren biz Aleviler, cumhuriyetten maalesef bu ilgiyi göremedik. Çünkü asimilasyon kurumları maalesef cumhuriyet döneminde oluştu. Diyanet İşleri Başkanlığı cumhuriyet döneminde oluştu. 442 sayılı köy kanunuyla Alevi köylerine cami inşasını 1924 yılında yaptılar. Alevi dergahlarını kapattılar. Yetmedi imam hatipleri açtılar. Asimilasyon araçlarını her gün geliştirdiler. Özellikle zorunlu din dersi ile birlikte her okula yapılan ibadethaneyle birlikte Alevi çocuklarını kuşutmaya devam ettiler. Tek bir kurtuluşumuz var bu ülkede. Eşit yurttaşlık haklarına kuvuşana kadar, bu ülke demokratik bir cumhuriyete ulaşana kadar mücadele edeceğiz. Bunlar istesin, istemesinler. Cemevleri artık bizim ibadethanelerimizdir. Hiç kimse bizim için cemevlerinin ibadethane olup olmadığına karışamaz, kimsenin haddine değil. Cemevleri ibadethanemizdir ve böyle de kalacak. Eğer biz öğreti ve inanç kurumlarına sahip çıkmazsak inancımızı ve öğretimizi ileri bir kuşağa aktarmada çok büyük sıkıntılar yaşayacağız.”

“DEVLET OLARAK BU UTANÇLA YÜZLEŞELİM”

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ise Madımak Olayları’nın üzerinden 22 yıl geçtiğini ve devletten özür beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“22 yıl önce Sivas’ın üzerinde bir oyun, bir sahne yazıldı ve hazırlandı. Ve maalesef bu oyunun yazarı hala ortaya çıkarılmadı, senaristi hala ortaya çıkarılmadı, yapımcısı hala ortada yok, başrolu oyuncuları hala ortada yok ama figüranlar içeriye atıldı. Bu utançla 22 yıldır yüzleşemedik. Devlet olarak bu utançla yüzleşelim. Bu utancın üzerinde geçen 22 yıl içerisinde devletimiz hala katliamda yaşamını kaybeden canlarımızın ailelerinden özür dilemediler. Biz 22 yıldır her fırsatta söyledik. İnsanların inancıyla, ibadetiyle, düşüncesiyle ilgili ayrım yapmadan devlet olarak herkesi kucaklamak zorundayız. Anayasamızın 10’uncu maddesinde, insanlarımızın hiçbir şekilde ayrıma tabi tutulmayacağı çok net bir şekilde yazılı olmasına rağmen biz bugün hala temel yurttaşlık sıkıntısını yaşamaya devam ediyoruz.”

Konuşmaların ardından Ümraniye Cemevi Semah Ekibi gösterilerini sergiledi. Bu arada bazı vatandaşlar şenlik alanı yakınlarında bulunan Pir Sultan Abdal heykeline gelerek burada fotoğraf çektirip çevredeki çalılara çaput bağladı.

Gökhan CEYLAN / SİVAS, (DHA)

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu Haberde Dikkatinizi Çekebilir!
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün