Türkiyeden Haberler

Çorum aydınlatılmadı ROBOSKİ’Yİ YAŞADIK

Çorum Katliamı’nı konu alan ‘Kabuk’ belgeseli Çorum’da gösterildi. Gösterim sonrası konuşan tanıklardan Muharrem Özünel, ‘Maraş’ı çözmedik Çorum’u yaşadık. Çorum’da yaşananlar ortaya çıkmadı Roboski’yi yaşadık. Bugün de Sur, Silvan ve Nusaybin’de sürüyor’ dedi

Toplumsal bellek ve geçmişle hesaplaşma konusunda adım atmak isteyen insanların oluşturduğu Hafıza Kaydı ekibi, Çorum Katliamı’nı konu alan “Kabuk: Çorum 1980” belgeselini Çorum’da gösterdi. Ekibin, “Barikatın ardı direniş, önü katliam” başlığıyla çektiği belgesel, Çorum Belediyesi Turgut Özal Konferans Salonu’nda gösterildi. Bianet’te yer alan habere göre gösterimde Çorum Katliamı’nın tanıklarının yanı sıra 10 Ekim Ankara Katliamı’ndan sağ kurtulan ve yaralanan Çorumlular da katıldı. Gösterimin ardından Hafıza Kaydı ekibi filminin oluşumu, çekimleri ve katliamın izlerine dair söyleşisi de düzenledi.

Dün biz, bugün Kürtler ‘terörist’

Söyleşide belgeselde yer alan tanıklardan Muharrem Özünel filme dair şunları söyledi: “Maraş’ı çözmedik Çorum’u yaşadık. Çorum’da yaşananlar ortaya çıkmadı Roboski’yi yaşadık. Bugün de Sur’da, Silvan’da, Nusaybin’de devam ediyor. Yarın da oralar için katliamın gerçek sorumluların kim olduğunu tartışacağız. Bu belgeselin daha fazla geç kalmadan insanları düşünmeye sevk edecek bir yanı olduğunu düşünüyorum. O günlerde sorguda bize ‘terörist’ diyen devlet bugün Kürt gençlerini ‘terörist’ ilan ediyor.”

Bugün Çorum’dan beter

Söyleşide söz alan Çorumlu bir amca da şunları belirtti: “Çorum olayları çok acı ama şimdi Çorum olaylarını fersah fersah geçen bir olay yaşanıyor ülkemizde. Güneydoğu’da savaş var, kadınlar, çoluk çocuk ölüyor. Şimdi ona ‘terör’ diyerek geçiliyor… Bugün orada bu katliam sürerken bizim umudumuz sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirecek siz gençlersiniz.

Kürt illerinde katliam var

Filmin yönetmeni Orhun Bora Çetin ise gösterimden önce şunları söyledi: “Bugün Hafıza Kaydı’nın böyle bir önemi var, geçmişte yaşananlardan bugüne bakmak, bugünü aydınlatmak. Şu anda Kürt illerinde yaşananlara ve geçmişteki katliamlara bakıldığında biz aslında dün olduğu gibi bugün olanların da hesabının sorulmayacağını biliyoruz. Ve bu sorulmayan hesapları sorguluyoruz.” Hafıza Kaydı gönüllüsü Berivan Elis de “Bu belgesel yaranın kendisinin belgeseli değil, isminin ‘Kabuk’ olmasının bir anlamı var. O da tüm bunları burada yaşayıp, barikatlarda bulunup, hapse girip ya da ailesinden birilerini kaybeden, çocukken bu olaylara şahit olanların hala o kabuk bağlamış yarayla Çorum’da yaşamaya devam etmesidir” diye konuştu.

Tanıklarla görüşüldü

Hafıza Kaydı Ekibi, belgeseli çekmeden önce Türkiye’de Alevilere yönelik katliamları yaşayan tanıklıklarla görüştü. Katliamın mağdurlarıyla görüşen ekip, Maraş’tan Çorum’a öncesini ve sonrasını, olayın yaşandığı tarihi, barikatlar, hukuki süreci ve Madımak’ı ilk ağızdan dinledi. Ankara’daki ilk gösterimi ODTÜ’de Ortak Yaşam Günleri’nde olan “Kabuk: Çorum 1980” belgeselinin ikinci gösterimi de Çorum’da gerçekleştirildi.

Çorum’da da senaryo aynı

Çorum olayları, 12 Eylül öncesinde, 29 Mayıs ve 4 Temmuz 1980 tarihleri arasında iki dalga şeklinde yaşandı. 27 Mayıs’ta MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak’ın öldürülmesinin ardından başlayan gerginlikler 31 Mayıs’a kadar sürdü. Haziran ayı boyunca ara ara devam eden saldırılar, 3 Temmuz günü ‘Aleviler cami bombaladı’ senaryosuyla tekrar alevlendi. Çorum olaylarında 57 kişi öldü. Yüzlerce kişi yaralandı. Alevi mahallelerindeki direniş daha fazla insanın hayatını kaybetmesine engel oldu. Olaylardan sonra Alevi ve Sünnilerin oturduğu yerler arasında bölgesel ayrışma meydana geldi.

www.ozgur-gundem.com/

Benzer Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu Haberde Dikkatinizi Çekebilir!
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün